"Herra antoi sataa luotaan taivaasta Sodoman ja Gomorran päälle tulikiveä ja tulta. Hän hävitti nämä kaupungit, koko tasangon, kaikki niiden kaupunkien asukkaat ja maan kasvit." 1. Moos. 19:24-25
Jo 1980-luvun alussa Ron Wyatt kiinnitti huomionsa merkillisiin vaaleisiin harjanteisiin Kuolleen Meren rannoilla niiden ohitse matkustaessaan. Kuitenkin vasta vuonna 1989 hän löysi jotain, mikä sai hänet vakuuttuneeksi, että nämä vaaleat kumpareet olivat jotain muuta kuin pelkkiä luonnonmuodostelmia. Ajaessaan maantietä, joka oli rakennettu kumpareiden poikki, hän huomasi maakerrostumien poikkileikkauksessa kerrostumien olevan siinä määrin säännöllisen muotoisia, ettei se voinut olla pelkkää sattumaa.
Tutkiessaan vaimonsa Mary-Nell Wyattin kanssa Raamatusta johtolankoja viiden kaupungin sijannista, he löysivät Raamatusta (1. Moos. 10:19), että "Kanaanilaisten alue ulottui Siidonista Gerariin päin Gassaan asti sekä Sodomaan, Gomorraan, Admaan ja Seboimiin päin Lesaan saakka." Merkityksellistä tässä on, että näiden ollessa rajakaupunkeja, joita käytetään rajaamaan kanaanilaisten alue, niin ainakin osan niistä on täytynyt sijaita eri alueilla. Ja Ron löysikin kaupungit hajallaan noin 80 km:n pituiselta alueelta. Seboim löytyi hieman Jerikon pohjois-puolelta, missä Raamattu sanookin sen sijaitsevan (1 Samuel 13:16-18). Masadan linnoitusvuoren läheltä löytyi egyptiläistä sfinksiä muistuttava patsasmuodostelma:
Myöhemmin 1989 Ron ja Mary-Nell kävivät yhdellä näistä paikoista Massadan juurella (Google Earth) ja ottivat näytteen vaaleasta materiasta, joka paljastui tuhkaksi. Vuonna 1990 Ron Wyatt ja Richard Rives palasivat alueelle ja huomasivat, että ilmeisesti sadeveden vaikutuksesta oli eräs kieleke juuri pudonnut ja paljastanut läpileikkauksen sisustastaan. Ron pysähtyi sitä tutkimaan huomatessaan siinä kellertäviä palloja, joita ympäröi mustunut tai punertava palanut kuori (kts. kieleke, rikkipallo ja mustunut kuori -kuvat). Ottaessaan yhden palloista kuopastaan hän huomasi sen olevan rikkiä (=tulikiveä).
Rikin löytymisen jälkeen Wyatt Archaelogical Research alkoi tutkia, että löytyisikö rikkiä tässä pallomaisessa muodossa mistään muualta. He menivät Smithsonian Instituuttiin Washingtoniin, mutta eivät löytäneet näytteillä olevien yli 50:n rikin esiintymismuodon joukosta sellaista, joka olisi vastannut sitä, mitä he olivat löytäneet Massadan alueelta. Smithsonian Institute suostuikin tutkimaan heidän löytämänsä rikkipallon.
Ron Wyatt ei silti ollut ensimmäinen, joka löysi tulikiveä Kuolleen Meren länsipuolelta, sillä vuonna 1924 William Albright ja Melvin Kyle kertovat kirjassaan "Explorations at Sodom" (Tutkimuksia Sodomassa) tällaisia rikkipalloja poimitun laajalta alueelta tasangolta. Ja jo kauan ennen heitäkin Josephus, kuuluisa juutalainen antiikinaikainen historioitsija, kertoo kirjassaan "Wars of the Jews", Book IV, Chapter VIII:"tienoon olevan palanut... siellä on silti nähtävissä jälkiä Jumalaisesta tulesta ja viiden kaupungin jäännökset ovat vieläkin nähtävissä."
Tälläisiä rikkipalloja löytyy tuhansittain näiltä alueilta hautautuneena raskaaseen tuhkamaiseen aineeseen. Palaessaan rikki tulee nestemäiseksi, katso kuvia ja videot. Pallot ovat syntyneet, kun palavat "pisarat" ovat iskeytyneet maahan, rakennuksiin tai ihmisiin ja tunkeutuneet niihin. Iskeytymisaukko on mennyt umpeen ja hapen kulutettuaan palo on tukahtunut ja rikki jäähtynyt ja jähmettynyt nykyiseen löydettävissä olevaan muotoonsa.
Tälläinen rikkipallo on väriltään vaalean kellertävä ja on hauras ja hajoaa sormissa helposti. Rikki palaa sinisellä liekillä ja palaessaan vapauttaa tukahduttavaa ja kurkussa kitkerältä tuntuvaa savua. Tämä on aiheuttanut tukehtumiskuolemia Sodomassa ja Gomorrassa ja muissa kolmessa kaupungissa.
Alla on pari videota otettu tällaisen Sodomasta tuodun rikin polttamisesta helsinkiläisellä parvekkeella. Katselemiseen tarvitaan QuickTime -playerin, jos ei Windows Media player osaa toistaa videoita oikein. Jokainen videopätkä on n. 3,7 Mt kooltaan. Ja viimeisen videon katselemiseen tarvitset Real Media Player:n.
videot: Rikkipallo sytytetään | Rikkipallo palaa | "Presentation of Discoveries" - Sodoma ja Gomorra
Presentation of Discoveries -videon voi myös ladata kovalevylle oikeaa hiiren nappia painamalla videon kohdalla ja valitsemalla "tallenna nimellä". Video on vain pieni esittelypätkä. Kokonaisen hyvälaatuisen videon tai DVD:n Sodomasta ja Gomorrasta voi tilata www.wyattmuseum.com:sta. Lisää tietoa aiheesta löytyy esim. Jim Pinkoski:n sivuilta, Mary-Nell Wyattin artikkelista ja Discovery Media:n sivuilta, joilla todetaan pallojen rikkipitoisuuden analyysissä olleen 98.4%, mikä on suurempi, kuin mitkään luonnossa löydettävät pitoisuudet.
Kysymyksiä / palautetta? E-mail: wyattinfo@fkf.net